ai.rs blog

Artificial Intelligence – Technology Blog

Šta izabrati: Motorolu Milestone ili HTC Desire?

Konačno smo se dočepali Motorole Milestone, prvog Android telefona sa fizičkom tastaturom kojeg smo testirali. Za one od vas koji još uvek ne znaju, Milestone je evropsko/azijsko/kanadska verzija neverovatno pupularnog telefona Droid. Ali, postoje neke razlike među njima. Milestone fabrički podržava višestruke dodire, uz telefon se isporučuje microSD kartica od "samo" 8 GB, a i softverski paket mu je drugačiji od američkog rođaka.

Motorola Milestone

U nastavku naše "Šta izabrati serije?", uporedićemo ovaj telefon sa HTC Desire-om. Ali, samo ćemo uporediti razlike. Za recenziju modela Desire, idite ovde.

Specifikacije:

 • Ekran: 3.7” TFT LCD kapacitivni ekran osetljiv na dodir, WVGA rezolucija (480×854)
 • Procesor: Arm Cortex A8 600 MHz (sa taktom spuštenim na 550 MHz), PowerVR SGX 530 za grafiku
 • Memorija: 512MB ROM, 256MB RAM, proširiva preko microSD kartica (do 32GB)
 • Kamera: 5MP, auto-fokus, dvostruki LED blic, GPS obeležavanje slika
 • GSM: Podrška za četiri GSM frekvencije, dve frekvencije za 3G sa HSPA
 • OS: Android 2.1 (Éclair)
 • Baterija: 1400mAh litijum-jonska, do 6 sati za priču, do 350 sati u režimu čekanja
 • Ostalo: GPS prijemnik, digitalni kompas, akcelerometar, senzor blizine, senzor ambijentalnog osvetljenja, Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + Enhanced Data Rate + A2DP, microUSB, 3.5mm stereo audio izlaz, QWERTY tastatura

Prvi utisci:

Iako je Milestone skoro u potpunosti iste fizičke veličine kao i Desire, teži je za 34 grama, a to svakako možete da osetite kada ga uzmete u ruku. Milestone-ovo kućište je napravljeno jednim delom od sjajne plastike (koja je pravi mamac za otiske prstiju), a drugim delom od gumenaste plastike.

Motorola Milestone

Podrazumevano usmerenje ekrana je uspravno, ali, ako izvučete tastaturu, automatski se menja u položeno. Tastatura se malo teže izvlači, ali se tokom izvlačenja ne drmusa, a na samom kraju se učvrsti uz glasno klik.

Android radi veoma glatko i bez zastoja, čak i sa uključenim animiranim pozadinama na radnoj površini.

Naknadni utisci:

Telefon sjajno leži u ruci, kako u uspravnom, tako i položenom režimu sa izvučenom tastaturom. Kao i kod modela Desire, neke osobe će imati poteškoća da pritisnu navigacione tastere u uspravnom režimu pošto su oni pozicionirani previše nisko na samom uređaju. Navigaciona dugmad su osetljiva na dodir i sa pozadinskim osvetljenjem, tako da nećete imati problema da ih nađete u mraku, ali ćete imati problema da ih pritisnete a da ne gledate u njih. Direkcioni taster se nalazi desno od tastature, i samim tim ne možete da ga koristite dok je uređaj u sklopljenom obliku.

Motorola Milestone

Kao što smo prethodno pomenuli, tastatura se učvrsti kada se u potpunosti izvuče. Tasteri su dovoljno veliki, a imaju i pozadinsko osvetljenje koje može da koristi u tamnijem okruženju. Prosečan korisnik će daleko brže kucati sa fizičkom tastaturom nego sa njenom softverskom varijantom (ako ne računamo komercijalna softverska rešenja). Ali, tasteri u prvom redu su teži za pritisak osobama sa većim prstima (zbog njihove blizine ekranu), a tastatura ima samo četiri reda, bez posebnog reda za numeričke tastere. Svaki put kada želite da unesete neku cifru ili broj, moraćete da pritisnete jedan od ALT tastera, pa tek onda da koristite red tastera na vrhu. Milestone nema mogućnost unosa cifara dugim pritiskom na neki od tastera iz gornjeg reda kao što to ima model Desire. To važi kako za fizičku, tako i za softversku tastaturu.

Motorola Milestone

Ako telefon gledate u njegovom uspravnom položaju, dugme za uključivanje i stereo audio izlaz od 3.5mm se nalaze na vrhu, tasteri za kontrolu zvuka i kameru se nalaze sa desne strane, a microUSB konektor sa leve strane.

Baterija je istog kapaciteta kao i ona koju ima Desire, ali ćete iz nje iscediti više energije zbog Milestone-ovog manje gladnog procesora. Tokom prosečne upotrebe, puna baterija će vam trajati oko dva dana.

Motorola Milestone

I Milestone i Desire imaju ekrane iste veličine (3.7 inča po dijagonali), ali je ekran na modelu Desire napravljen u odnosu 16:10 (rezolucija 480×800), a na modelu Milestone u odnosu 16:9 (rezolucija 480×854). Zbog Desire-ovog AMOLED ekrana postoje razlike u oštrini između ova dva ekrana. Desire-ov ekran je, naravno, oštriji u zatvorenim prostorijama, ali su oba ekrana jednako čitljiva na otvorenom. Na oba ekrana se lepe otisci prstiju, kao i kod svih kapacitivnih ekrana.

Poput Desire-a, i Milestone ima kameru od 5 megapiksela. Ali, Milestone dolazi sa dodatnom LED diodom na blicu za poboljšani kvalitet fotografija koje se prave u okruženjima sa smanjenom količinom svetlosti. Maksimalna veličina slika koju proizvodi Milestone je 2592×1456 piksela u širokom režimu, a 2592×1936 u velikom režimu. Na modelu Desire maksimum je 2592×1552 u širokom režimu, i 2592×1952 u normalnom režimu, kao što smo to već napomenuli. Za pravljenje slike na Milestone-u možete da koristite ili direkcioni taster, ili posebno dugme za kameru ako vam je tastatura uvučena. Milestone-ove fotografije su nešto zrnastije od onih koje proizvodi Desire, ili barem mi tako mislimo.

Motorola Milestone

Moramo da spomenemo probleme koje smo imali sa Wi-Fi radiom. Svakako je slabiji od onog na modelu Desire, zato što Milestone nije mogao da se nakači na neke mreže sa slabijim signalom na koje je Desire mogao. A imali smo i problema sa pojedinim mrežama šifrovanim WPA/WPA2 PSK zaštitama na koje se Desire takođe kačio bez ikakvih problema.

Kada bacimo pogled na softver koji se nalazi ispod haube, uočićemo najveće razlike između ova dva modela. Poput kompanije HTC i njihovog Sense korisničkog interfejsa, i Motorola ima svoj spostveni korisnički interfejs koji se zove MOTOBLUR. Milestone dolazi bez Blura, i sa nečim što je najbliže fabričkoj verziji Androida, modifikovanog sa dosta malih promena koje vam olakšavaju korišćenje platforme. Prva stvar koju ćete uočiti je položena verzija glavnog ekrana, koja je prisutna samo kada je tastatura izvučena. Postoji ukupno 5 glavnih ekrana, za razliku od 7 koliko nudi model Desire. Ne postoji indikator koji vam pokazuje na kom ste ekranu trenutno, sve dok ne počnete da ih menjate. Još jedna razlika je ekran za otključavanje telefona na koji je Motorola dodala dugme za kontrolu zvuka. Uz pomoć njega, nije potrebno ni otključivati telefon kako bi se zvukovi uključili / isključili, što je zaista zgodno. Kada pokrećete aplikacije, one se uz animaciju povećavaju do svoje pune veličine, a kada se iz njih vraćate na glavni ekran, one se smanjuju dok ne nestanu.

Kao i druge kompanije, i Motorola je zamenila ikonice u aplikacijama koje dolaze uz svaki Android. Uz ikonice, promenjen je i izgled i funkcionalnost nekih od njih. Pored toga, dodali su i odličnu podršku za vozače. Sa aplikacijom Moto Car Home, možete veoma lako da pristupite programu za muziku, adresaru, mapi, Bluetooth uređajima i glasovnim komandama dok vozite. Sa glasovnim komandama možete da pozovete nekoga, pošaljete im SMS, proverite svoju govornu poštu, status telefona i još mnogo toga. U paketu dobijate i Motonav za GPS navigaciju bez potrebe za vezom sa Internetom. Jedino ograničenje je što probna verzija traje 60 dana, ali je u tom periodu u potpunosti funkcionalna. Motonav se duboko integriše sa operativnim sistemom, tako da na primer možete lako da napravite zahtev za navigaciju do adrese neke osobe iz adresara, ili do mesta gde je snimljena fotografija. Navigcija je odlična, sa jasnim glasovnim instrukcijama, dobrom pokrivenošću puteva i objekata (barem u Srbiji). Za upotrebu u kolima je najbolje nabaviti i držač za telefon koji će Milestone držati u položenom režimu (najverovatnije se microUSB konektor zbog toga nalazi sa leve strane uređaja), ali ćete biti zadovoljni i sa držačem koji uređaj može da drži samo u uspravnom položaju.

Prisutna je i još jedna prilično interesantna aplikacija. Zove se Phone Portal, i kada je koristite, možete da pristupite svom telefonu sa bilo kog računara koji ima pretraživač i Wi-Fi vezu. Iz pretraživača možete da preuzimate ili brišete fotografije iz galerije, da menjate podatke osoba iz adresara, kao i da preuzmete ili ubacite kompletan adresar. Možete i da čitate i šaljete poruke, i da promenite podešavanja na telefonu. Aplikacija je odlično rešenje za organizovanje telefona.

Milestone-u nedostaje podrška za Adobe Flash koju Desire ima, ali bez problema možete da pregledate zapise sa YouTube-a.

Zaključak:

Svidelo nam se:

 • Odličan kvalitet izrade
 • Prisustvo fizičke tastature
 • Dužina trajanja baterije
 • Softver koji dolazi u paketu
 • Integracija sa automobilom
 • Konektivnost
 • GPS
 • Način na koji uređaj leži u ruci

A nisu nam se svideli:

 • Povremeni problemi sa Wi-Fi radiom
 • Površina na koju se lepe otisci prstiju
 • Tastatura je malo prtvrda za naš ukus, a i red sa ciframa nije odvojen

Da sumiramo: Motorola Milestone nam se svidela. Mislimo da bi fizička tastatura trebala da bude mekša i možda veća za jedan red, i da bi na uključenom softveru moglo još malo da se poradi. Sa tim promenama, rekli bi da je uređaj odličan za nas. Ali, svi vi koji dosta kucate na svom telefonu, ili konstantno koristite telefon u kolima definitivno treba da pogledate ovaj model.

 

Motorola Milestone snimci ekrana:

[nggallery id=15]

Telefone ustupio: Telenor


Scan to read
Scan the QR Code
QR Code Generator
Be Sociable, Share!

Leave A Comment

Your email address will not be published.