ai.rs blog

Artificial Intelligence – Technology Blog

Acer Liquid

Pre nekih mesec dana, Acer je predstavio svoj prvi pametni telefon koji pokreće operativni sistem Android. Opremljen energičnim Snapdragon procesorom, i obdaren veoma uglađenim izgledom, mogao bi da ostvari veoma ozbiljan udar na tržište telefona baziranih na Android platformi. Ili da li bi mogao? Započnimo priču brzim pregledom specifikacija uređaja.

Acer Liquid Photo 9

Acer Liquid Photo 10

Specifikacije:

 • Ekran: 3.5” TFT-LCD kapacitivni ekran osetljiv na dodir, WVGA rezolucija (480×800), podrška za 65K boja
 • Procesor: Qualcomm QSD (Snapdragon) 8250 768 MHz
 • Memorija: 512MB ROM, 256MB RAM, proširiva preko microSD kartica (veličine do 32GB)
 • Kamera: 5MP, auto-fokus
 • GSM: Podrška za četiri GSM frekvencije, podrška za tri 3G frekvencije, sa HSDPA
 • Operativni sistem: Android 1.6 (Donut)
 • Baterija: 1350mAh litijum-jonska, maksimalno 5 sati priče, maksimalno 400 sati u režimu čekanja
 • Ostalo: GPS prijemnik, digitalni kompas, akcelerometar, Wi-Fi, Bluetooth + Enhanced Data Rate + A2DP, miniUSB, 3.5mm stereo audio izlaz

Prvi utisci:

Kada smo prvi put ugledali Acer Liquid, prosto nas je zapanjio njegov odličan izgled. Crno plastično kućište se stapa sa ekranom i navigacionim tasterima, i time formira jednu glatku, skoro monolitnu strukturu. Dok je ekran isključen, a nalazite se u prostoru sa veoma slabim osvetljenjem, niste u stanju da vizuelno razgraničite ekran od kućišta. Prosto očaravajuće. Sa strane postoje samo četiri tastera (za uključivanje/isključivanje, kameru, i pojačavanje i smanjenje jačine zvuka), 3.5mm audio izlaz, i mini USB konektor zaštićen plastičnim čepićem. Ovo je zaista lep uređaj. A onda smo ga uzeli u ruku, i deo tog dobrog prvog utiska je nestao. Na dodir, uređaj se oseća nekako plastično, malo jeftino za svoj cenovni razred. Nakon što smo ga uključili, i malo se poigrali, sve što možemo da kažemo je da je ozbiljno brz i sa malim vremenom odziva.

Acer Liquid Photo 6

Naknadni utisci:

Nakon nedelju dana testa, već smo detaljno istražili sve što nas je interesovalo kod ovog uređaja. Nećemo ulaziti u detalje kroz kakve smo ga sve naporne testove propuštali :-), ali ćemo opisati ono što smo kroz njih saznali.

Da počnemo sa ozloglašenim plastičnim kućištem. Kao što smo već pomenuli, prilikom dodira odaje utisak jeftinije plastike. Klizava površina može stvoriti probleme osobama koje imaju šake podložne znojenju, a tome doprinosi i zaobljena linija uređaja. Ali, kada se sve uzme u obzir, telefon zaista izgleda lepo zbog svog kućišta, a za površinu se ne lepe otisci prstiju kao kod nekih konkurentskih modela. To je veoma bitno, pošto nećete toliko često imati potrebu da ga čistite. Ovo se pogotovu odnosi na model od crne plastike.

Acer Liquid Photo 2

Kvalitet ekrana nije među najboljima u klasi, ali se nikako nećete razočarati. Veoma je responzivan i precizan. Male probleme će vam praviti tastatura na ekranu sve dok se ne priviknete na nju, a možda i nakon toga ako malo brže kucate. To je zbog njene veličine, kao i zbog činjenice da morate da direktno pritisnete tastere. Preporučujemo da za kucanje uređaj položite na bok, jer su tasteri veći u tom režimu rada. Ponekad senzor za okolno osvetljenje malo pobrljavi (uglavnom u uslovima slabijeg osvetljenja), i tada ćete poželeti da isključite njegovu kontrolu osvetljenja ekrana. Na žalost, dodiri ekrana sa više prstiju nisu podržani.

Acer Liquid Photo 8

Navigacioni tasteri su stopljeni sa kućištem, i osetljivi su na dodir. Svi zasvetle kada se pritisne jedan od njih, a isključe se posle par sekundi. Ovo je zaista lepo, ali donekle i nepraktično. Ako pokušate da tokom noći pritisnete neki od ovih tastera, moraćete da pazite, inače ćete pritisnuti neki od susednih. Sa leve strane uređaja se nalazi taster za uključivanje/isključivanje, a sa desne tasteri za pojačavanje i smanjenje jačine zvuka, kao i dugme za kameru. Male su veličine, ali su pristupačni. Na vrhu kućišta se nalazi 3.5 mm stereo audio izlaz (stvarno praktično pozicioniran), i tri skrivena indikatora. Ovi indikatori se pale prilikom dolaznog poziva, ili kada neki propustite, zatim kada imate nepročitane poruke, i kada je baterija na izdisaju, ili se telefon puni. Ponavljamo, veoma praktično, i lepo urađeno. Sa donje strane telefona se nalazi mini USB konektor prekriven plastičnim čepićem. Sviđa nam se mini USB zbog svoje rasprostranjenosti, ali nam se ne sviđa plastični čepić. Vezica koja drži čepić ostavlja utisak kao da će da se prekine svakog trena.

Acer Liquid Photo 1

Acer Liquid Photo 5

Baterija je pristojna. Prilikom kombinovane upotrebe (razgovor, surfovanje, rad u aplikacijama), možete da razvučete puno punjenje i na po dva dana.

Acer Liquid Photo 4

MicroSD slot je pomalo nepraktično postavljen ispod poklopca baterije. Ali, to nije sve. Moraćete da uklonite i bateriju da biste pristupili microSD slotu.Preporučujemo vam da kupite jednu microSD karticu velikog kapaciteta kako biste izbegli da često menjate kartice.

Acer Liquid Photo 12

Kamera je upotrebljiva tokom dana a skoro beskorisna tokom noći, i to zbog toga što na uređaju ne postoji blic. Ima podršku za čuvanje informacija o mestu slikanja fotografija (uz pomoć GPS-a), a kvalitet fotografija je pristojan. Dovoljno dobar za svakodnevnu upotrebu. Ali, nas je najviše mučilo samo fotografisanje. Da biste slikali, morate blago da pritisnete dugme za kameru, i da ga držite sve dok se senzor ne fokusira. Kada pravougaonik za auto-fokus dobije zelenu boju, onda treba da taster za kameru pritisnete malo jače. A da li smo spomenuli da su tasteri na uređaju manje veličine? To celu ovu proceduru samo otežava.

Acer Liquid Photo 7

Acer Liquid Photo 11

U ovom trenutku, Acer Liquid se isporučuje sa instaliranom verzijom 1.6 operativnog sistema Android. Postoje planovi od strane Acera da izbaci verziju 2.0 do kraja marta meseca tekuće godine, ali videćemo kako će to da se odvija. Dobre vesti su da trenutno instalirani operativni sistem prosto leti na Snapdragon procesoru. Sve komande koje zadate se interpretiraju gotovo istog trena, bez problema možete da koristite više programa istovremeno, a kada neki od tih programa i "pukne", uređaj nastavlja da radi najnormalnije. Prisutne su samo tri virtuelne radne površine u Acerovoj implementaciji trenutno instaliranog operativnog sistema. Ako ste navikli na više radnih površina, primetićete to. A ako niste, uopšte vam neće smetati.

Uz Liquid se dobija samo osnovni softverski paket. Dobijate aplikaciju za Gmail, Google Maps za navigaciju, Google Talk za sve vaše potrebe za kucanjem poruka, i YouTube za pretragu i gledanje video materijala sa YouTube-a. Ubačeni su i urFooz, za vaš prenosni profil, i Documents To Go Free Viewer Edition (da, to znači da ćete morati da kupite punu verziju da biste mogli da menjate Word / Excel / PowerPoint dokumente na samom uređaju). Acer je takođe uključio i Acer Registration, Acer Settings (stvarno ubrzava neke svakodnevne aktivnosti), Acer Sync, zatim rotirajuće programče za pregled omiljenih internet stranica, i nemoPlayer sa svojim rotirajućim pratećim programčićem. Ali, multimedijalna podrška je još uvek poprilično osnovna za Android uređaje. I dalje ćete morati da dodatno obrađujete video datoteke, a zatim ih pakujete u 3GP ili MP4 kontejnere. Softverski paket i nije nešto, ali nakačite se na Android Market, i imaćete pristup stotinama besplatnih aplikacija. Tako ćete vrlo brzo popuniti ovu prazninu.

Acer Liquid Photo 3

Zaključak:

(Veoma) nam se svidelo:

 • Dizajn
 • Brzina
 • Vreme odziva
 • Konektivnost
 • GPS
 • Površina na koju se slabo lepe otisci prstiju
 • Način na koji uređaj leži u ruci

(Veoma) nam se nije svidelo:

 • Kvalitet izrade (kvalitet plastike)
 • Nedostatak LED blica
 • Koliko se zagreje tokom procesorski veoma zahtevnih radnji
 • Klizavo kućište (da, i mi imamo klizave ruke ;-) )

Ovo je odličan uređaj, sa nekim od najboljih dizajnerskih rešenja koje smo videli prethodnih godina. Veoma je responzivan, brz i praktičan. Ali, utisak kvare loš izbor materijala, i nedostatak nekih elemenata, poput LED blica na kameri. Bez obzira na mane, definitivno bismo uzeli uređaj u razmatranje da tražimo novi telefon baziran na Android platformi.

 

 

Acer Liquid Screenshot 01

Acer Liquid Screenshot 02

Acer Liquid Screenshot 03

Acer Liquid Screenshot 04

Acer Liquid Screenshot 05

Acer Liquid Screenshot 06

Acer Liquid Screenshot 07

Acer Liquid Screenshot 08

Acer Liquid Screenshot 09

Acer Liquid Screenshot 10

Acer Liquid Screenshot 11

Acer Liquid Screenshot 12

Acer Liquid Screenshot 13

Acer Liquid Screenshot 14

Acer Liquid Screenshot 15

Acer Liquid Screenshot 16


Scan to read
Scan the QR Code
QR Code Generator
Be Sociable, Share!

Leave A Comment

Your email address will not be published.