ai.rs blog

Artificial Intelligence – Technology Blog

Acer F1

Nakon recenzije modela Acer Liquid, predstavljamo vam još jedan pametni telefon kompanije Acer. Ovog puta smo se dokopali modela Acer F1 (ili neoTouch S200). U pitanju je uređaj sa Snapdragon procesorom i Windows Mobile 6.5 operativnim sistemom.

Acer F1 Photo 1

Specifikacije:

 • Ekran: 3.8” TFT-LCD rezistivni ekran osetljiv na dodir, WVGA rezolucija (480×800), podrška za 262K boja
 • Procesor: Qualcomm QSD (Snapdragon) 8250 1 GHz
 • Memorija: 512MB ROM, 256MB RAM, proširiva preko microSD kartica (veličine do 32GB)
 • Kamera: 5MP, auto-fokus, LED blic
 • GSM: Podrška za četiri GSM frekvencije, podrška za tri 3G frekvencije, sa HSDPA i HSUPA
 • OS: Windows Mobile 6.5
 • Baterija: 1350mAh litijum-jonska, maksimalno 5 sati priče, maksimalno 400 sati u režimu mirovanja
 • Ostalo: GPS prijemnik, akcelerometar, senzor za osvetljenje, senzor za udaljenost, FM radio sa RDS, Wi-Fi, Bluetooth + Enhanced Data Rate, miniUSB, 3.5mm stereo audio izlaz

Prvi utisci:

Na početku smo mislili da je u pitanju potpuno isti uređaj kao Acer Liquid koji smo testirali ranije. Oba modela su slične veličine i oblika, i prilično su slični, poput dva blzanca (ali mislimo na dvojajčane blizance :-) ). Ispod površine, priča se poprilično razlikuje. Acer F1 ima ugrađen isti procesor kao Liquid, ali njegovo jezgro kuca na 1 GHz, a Windows Mobile je instaliran kao operativni sistem.

Acer F1 Photo 4

Naknadni utisci:

Ekran je poprilično veliki, sa živopisnim bojama i dobrim nivoom osvetljenja. Kao što ste možda primetili u specifikacijama uređaja, ekran je rezistivan. Ali, mi smo bili veoma prijatno iznenađeni sa njegovom preciznošću i vremenom odziva kada smo koristili prste za zadavanje komandi. Delovao je precizniji i od modela Acer Liquid, a to u prevodu znači manje grešaka prilikom korišćenja tastature na ekranu uređaja.

Procesor je veoma brz, kao što ste možda već i pogodili. Takt mu je postavljen na 1 GHz, a to obezbeđuje da će vam sve aplikacije raditi glatko, čak i kada pokrenete više aplikacija u isto vreme.

Jedna od glavnih mana modela Acer F1 je njegovo kućište. Predlažemo vam da nabavite neku od kožnih futrola za F1, kako biste mogli da mu zaštite površinu.

Acer F1 Photo 3

F1 je prilično sličan modelu Liquid kada je u pitanju dizajn. Na dnu ekrana se nalaze četiri tastera osetljiva na dodir, taster za paljenje uređaja / zaključavanje ekrana se nalazi sa leve strane uređaja, a tasteri za kontrolu jačine zvuka i za pristupanje kameri se nalaze sa desne strane. Navigacioni tasteri imaju slične funkcije kao njihovi ekvivalenti na modelu Liquid. Levi se koristi kao levi taster za menije, kao i za odgovaranje na pozive. Sledeći služi za pristupanje početnom ekranu. Treći je taster za navigaciju unazad (npr. kroz menije), a zadnji je desni taster za menije i za prekidanje poziva. Ali, četiri tastera koji se koriste za uključivanje, kontrolu jačine zvuka i kameru su manji čak i od onih na modelu Liquid, a samim tim i teži za pritiskanje. Na vrhu uređaja se nalazi stereo audio izlaz od 3.5 mm (zaista praktično, kao i kod modela Liquid), a mini USB priključak se nalazi sa donje strane uređaja. Plastični čepići ne prekrivaju nijedan od ovih priključaka. Zaista nam se sviđa izbor tipova konektora koji pravi kompanija Acer.

Acer F1 Photo 5

Teleskopska olovka se nalazi na vrhu uređaja. Pošto nije potrebna za rad, nismo je ni koristili. Ali, ako ste navikli da uz pomoć olovke koristite uređaje sa Windows Mobile operativnim sistemom – znajte da ona postoji.

Baterija je pristojna, poput one u modelu Liquid. Napajaće uređaj jedan dan, možda čak i dva ako ga umerenije koristite.

MicroSD prorez se nalazi ispod poklopca baterije, tako da ćete biti primorani da ga uklonite kada budete menjali microSD karticu.

Kamera proizvodi dobre slike. Njihov kvalitet je dovoljno dobar za postavljanje na portale za socijalizaciju, ili za pregled na samom uređaju. Ali, kao i kod ostalih pametnih telefona, nemojte očekivati čuda. Kamera takođe podržava za čuvanje informacija o mestu slikanja fotografija uz pomoć GPS uređaja. Moramo da napomenemo da kamera na ovom modelu ima dve prednosti u odnosu na kameru na modelu Liquid: LED blic i softverski okidač za kameru. LED blic, očigledno, pomaže u uslovima slabije osvetljenosti. Sa softverskim okidačem možete da slikate direktno sa ekrana uređaja, dok na modelu Liquid morate da koristite fizički taster, koji je pomalo nezgodan za korišćenje.

Acer F1 Photo 2

Uz model F1 dobijate osnovnu verziju operativnog sistema Windows Mobile 6.5. Navikavamo se na razne TouchWiz-ove, i Sense UI-jeve, ali ako izaberete model F1 iskusićete WM6.5 u onom obliku u kom je i zamišljen. Acer je obezbedio svoju verziju početnog ekrana, sa 9 prečica do najkorišćenijih programa (6 od njih možete da menjate). Na dnu ovog ekrana se nalaze još tri prečice, jedna za zaključavanje ekrana, jedna za pristup spisku svih instaliranih programa, i poslednja za prilagođavanje početnog ekrana. Zaista praktično ako preferirate da koristite uređaj sa jednom rukom. Dobijate i Google Maps za navigaciju, aplikaciju kojom možete pretraživati Marketplace, YouTube za pretragu i pregled sadržaja na YouTube-u, i aplikaciju za portale za socijalizaciju (Blogger, flickr, YouTube, Facebook). Prisutne su i manje prepravke aplikacije za planiranje obaveza. FM radio možete da slušate uz pomoć programa FM Tuner, a imate i Office Mobile, koji podržava Word, Excel i PowerPoint datoteke.

Acer F1 Photo 6

Zaključak:

(Veoma) nam se svidelo:

 • Brzina
 • Vreme odziva
 • Preciznost
 • Konektivnost
 • Prisustvo GPS prijemnika
 • Način na koji uređaj leži u ruci

(Veoma) nam se nije svidelo:

 • Sjajno kućište i tanka olovka
 • Mali softverski paket koji je uključen uz uređaj
 • Mali fizički tasteri

Presuda je: F1 je veoma brz, sa ekranom idealne veličine za naš ukus. Oni od vas koji traže jeftinije alternative od modela HTC HD2, ali i oni kojima je potrebna procesorska snaga i uređaj baziran na Windows Mobile 6.5 platformi, će sasvim sigurno naći ovaj model veoma privlačnim. Osnovna verzija WM 6.5, sa sasvim malo dodatnog softvera takođe nije loša. To samo znači da ćete morati da provedete malo više vremena prilagođavajući uređaj svojim željama i potrebama.

[nggallery id=4]


Scan to read
Scan the QR Code
QR Code Generator
Be Sociable, Share!

Leave A Comment

Your email address will not be published.