ai.rs blog

Artificial Intelligence – Technology Blog

Windows Phone 7 – šta da očekujemo ?

Nadamo se da će ovaj put Microsoft bolje proći. Segmentu smart telefona zaista je potreban još jedan jak igrač, koji bi se uhvatio u koštac sa iPhone OS-om, Androidom, BlackBerry OS-om… Windows Mobile nije adekvatno odgovorio konkurenciji, a iskreno, verzije 6.5.x su nas razočarale. Pogledajmo raspoložive informacije o novoj plaformi od kada je ona predstavljena (ovaj događaj smo pratili uživo na ai.rs blogu, direktno sa Mobile World Congress 2010, održanog u Barseloni.

Windows Phone 7

Zaista nam se svideo flat 2D izgled novog interfejsa, sa efektnim animacijama na pravim mestima. Pretraživač koji je povezan sa hardverskim search tasterom je, naravno, Bing. Ono što nas je najviše zanimalo, tom prilikom nije dovoljno prikazano, novi Office Hub. Sada imamo više informacija, i dva video klipa novog Hub-a u akciji.

Video #2 sa YouTube-a, (Izvor: Mobility Digest).

Što se tiče hardvera, za početak, svi WP7 telefoni moraju da imaju tri hardverska tastera ispod ekrana, i to: back, windows, search. Samim tim se neki aktuelni Windows Mobile top modeli ne kvalifikuju ya upgrade (na primer HTC HD2). Procesori moraju biti ARMv7 kompatibilni, a video mora biti sa hardverskom akceleracijom. Ekrani na svim uređajima moraju da budu kapacitivni (definitivni kraj stylusa). kao i da podržavaju multi-touch. Prisutni treba da budu kamera i WiFi/BT podrška, kao i FM radio prijemnik (ovo poslednje nam nije najjasnije). Svi senzori koje treba očekivati od novog telefona takođe moraju biti prisutni: žiroskop, digitalni kompas, svetlosni senzor, senzor udaljenosti. Više informacije o arhitekturi i precesu ažuriranja operativnog sistema pogledajte na BGR.

Zatim je usledila MIX10 konferencija u Las Vegasu, gde je Microsoft otkrio više informacija o ovoj platformi. Sve snimljene sesije se mogu pronaći na Windows Phone Developer Blogu.

Windows Live ID nalog će biti neophodan kako bi telefon bio korišćen (da li je neko pomislio na Gmail+Android?). Dobro je čuti da je 3D grafici posvećena pažnja i da će koristiti neosakaćen Direct3D 11, a jedna od 3D igara je već prikazana u par prilika.

Windows Phone Developer home page je lokacija na kojoj se nalaze svi neophodni alati, kako biste odmah krenuli u razvoj aplikacija za ovu platformu. Ili, jednostavno, možete probati emulator i upoznati se sa izgledom novog operativnog sistema (ukoliko imate TabletPC koji podržava multi-touch, i ova funkcija će raditi na emulatoru). Jedan član Microsoft tima je naročito produktivan na Twitteru, pa svima koji žele da budu u toku sa novim dešavanjima preporučujemo Charlie Kindel Twitter stranicu.

Jedna od cool aplikacija koja je prikazana na Microsoft događajima je Foursquare. Windows Phone 7 Foursquare Zaista nam se sviđa smer u kome Microsoft ide kada je orijentacija ka programerima u pitanju. Ipak, trebaće im i malo više od toga, jer nova Windows Phone platforma nije kompatibilna sa starim aplikacijama kojih ima dosta i koje su Windows Mobile načinili popularnim. Microsoft sada počinje od nule. U ovom momentu (april 2010.) iPhone ima 185.000 aplikacija, a Android grabi napred sa čak 50.000 koje se vrtoglavo povećavaju. Nema sumnje da će Microsoft napraviti sjajnu platformu, ali sa skoro praznom Marketplace prodavnicom.

Još jedna kontroverza je multitasking, a kako stvari stoje na današnji dan – WP7 ga neće imati za 3rd party aplikacije. Možemo da zamislimo više situacija kada bi nam multitasking trebao na džepnom OS-u (čak će mu i iPhone korisnici naći primenu čim ga dobiju iz novi update OS-a ;)). Microsoft još uvek razmišlja da li da implementira copy/paste funkciju, nešto što je bilo predmet sprdnje sa prvim verzijama iPhone OS-a. Čudno…

Da sumiramo:

  • Windows Phone 7 već u ovom momentu izgleda sjajno.
  • Office integracija deluje odlično i definitivno će privući poslovne korisnike.
  • Sve pohvale za Microsoftovu strategiju orijentisanu ka programerima.
  • Jako čudi odluka da zbog malih nekompatibilnosti (tri hardverska tastera), neki od top modela današnjice (HTC HD2, Samsung Omnia II) neće dobiti upgrade za nov verziju OS-a.
  • WP7 mora da se pojavi što pre i to u najboljem svetlu. Želimo ove uređaje u septembru a ne krajem godine, kao što je Microsoft ranije izjavio.
  • Microsoft treba još malo da čuje glas publike: Želimo multitasking, copy/paste, emulator za stare aplikacije, bolju tastaturu…
  • Windows Marketplace mora da bude otvoreniji, sa manjim cenama za slanje aplikacija, što bi privuklo više programera.
  • Ne odlažite pojavljivanje u Evropi i ostatku sveta ako niste spremni da pokrijete sva važnija tržišta od jednom.
  • Srećno :)

Scan to read
Scan the QR Code
QR Code Generator
Be Sociable, Share!